Inspelade möten som du kan se på Youtube!

Klicka på bilden eller talarens namn så visas inspelningen

●Tisdagen den 28 februari kl 19:00: Personliga erfarenheter från Elliot Turvall, som flyttade från Göteborg till Israel 2004. Elliot föddes och växte upp i Göteborg. Efter avslutade universitetsstudier inom främst matematik och statistik, flyttade han till Israel. Han är gift och bor med sin fru och fyra barn i Modiin i centrala Israel. Idag arbetar han som produktansvarig på Earnix, ett hightech-företag som har försäkringsbolag och banker över hela världen som kunder.
Mötet kommer att hållas i Tabernaklet,
 

 

 
==============================================================================

Klicka på bilden eller talarens namn så visas inspelningen

●Tisdagen den 31 januari kl 18:30: ” Kampen mot antisemitismen har aldrig varit så viktig som idag!” Gulan Avci, riksdagsledamot för Liberalerna, har kurdiska rötter. Gulan Avci har ett mångårigt engagemang för staten Israel och i kampen mot antisemitismen i Sverige. Det finns många likheter mellan det kurdiska och det judiska folkets historier, kantade av förföljelser, folkfördrivningar och omringade av samma fiender. Trots ärren har både kurder och judar blivit hårdhudade och deras tusenåriga närvaro har varken perser, araber eller turkar lyckats utplåna. Detta och det viktiga arbetet mot antisemitismen i Sverige kommer Gulan prata om vid sitt besök.

==============================================================================


●Tisdag den 18 oktober kl 19:00: ”Antisemitism”
Talaren som var inbokad för detta möte kunde tyvärr inte komme den här dagen. Därför blev John Derneborg ombedd att på kort varsel komma och hålla ett föredrag om Antisemitism istället för Gulan Avici.
 

 

 

 

 

 

==============================================================================
Klicka på bilden eller talarens namn så visas inspelningen
Itai Reuveni
●Torsdag den 22 september kl 19:00: ”One year on”
Itai Reuveni är företrädare för NGO Monitor som är ett icke vinstdrivande forskningsinstitut i Jerusalem som gör faktabaserade analyser och rapporter om NGO:s (frivilligorganisationer) och deras finansiärer om bevakningen av Israel-Palestinakonflikten.
Itai Reuveni ska berätta om NGO Monitors arbete.

==============================================================================


●Tisdagen den 13 september kl 19:00: ”Tvåstatslösningens framtid”
Johan Berggren är författare till boken ”Den perfekta konflikten: Israel-Palestinafrågan inifrån”, som kom ut i maj 2021. Johan Berggren har arbetat med Israel-Palestinakonflikten, både som rådgivare till Tony Blair och som stabschef vid Kvartetten i Jerusalem. Han har dessutom tidigare tjänstgjort som planeringschef hos Fredrik Reinfeldt och politiskt sakkunnig till Anders Borg i den tidigare Alliansregeringen.
För närvarande arbetar Johan Berggren som svensk diplomat, baserad i Amman, på Svenska dialoginstitutet för Mellanöstern och Nordafrika. Föredraget kommer att handla om möjligheterna och förutsättningarna för en tvåstatslösning och bygga på hans bok och hans tid i Mellanöstern. Mötet kommer att hållas via Zoom, men det finns möjlighet att delta i vår lokal i Tabernaklet, Storgatan 39, Göteborg och se föreläsningen på storbild.
==============================================================================

● Tisdagen den 17/5

Här är ett litet utdrag från beskrivningen av vad Itamar Marcus arbetar med.

Den palestinska myndighetens strategi för barnsoldater mot Israel

Den Palestinska myndigheten (PA) utfordrar palestinska barn med en kraftig diet av reklam för barnsoldater. På så vis finns en kader av barn som är beredda att gå ut i strid när PA bestämmer sig för att köra en våg av terror.

Flickor med automatkarbiner leder Fatahs årliga parad, hämtad av Palestinian Media Watch från Fatahs officiella Facebooksida.

Om du vill veta vad som verkligen står i centrum för Palestinas konflikt med Israel så fråga inte politiker eller diplomater. Vänd dig till de verkliga experterna – palestinska barn. Till skillnad från resten av världen har de uppmärksamt tagit in vad deras ledare och lärare har undervisat dem om – och de skriver redan under sina lärdomar med blod……

==============================================================================

● Tisdagen den 8 mars kl 19.00.

Hur håller vi kunskapen om Förintelsen aktiv och spridd? Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, om effekten av resor till minnesplatser och om samarbete med Yad Vashem. Forskning visar hur undervisning om Förintelsen missar att belysa antisemitismen.

 

 

 

==============================================================================

● Tisdagen den 1 februari klockan 19:00.

”Att rapportera om Israel – Palestina-konflikten som journalist”
Bengt G Nilsson – författare, journalist och filmare – berättar om hur han under 1980-talet rapporterade om mellanösternkonflikten på samma ensidiga sätt som andra nyhetsmedier, men att han under 1990-talet tänkte om. För Vänskapsförbundet delar han med sig av sin resa från att ha sympatiserat starkt med de palestinska nationalistiska kraven till att bli alltmer skeptisk till dessa. Det blev tydligt för honom att det ofta var ren antisemitism som låg bakom kravet att Israel skulle underordna sig de palestinska kraven. Denna insikt fick honom att ompröva konfliktens kärna.

Bildcredit till: Mats Edman, Studio Artemis.
==============================================================================

● Tisdagen den 7 december kl. 19:00.

”The War of Return, How Western Indulgence of the Palestinian Dream Has Obstructed the Path to Peace” Föredrag med Einat Wilf från Israel.

 

 

 

 

 

 

==============================================================================

● Tisdagen den 19 oktober klockan 19:00.

Då hade vi ett föredrag med Ulf Cahn från Förenade Israelinsamlingen. Hans tema var ”Hur israel byggdes – och fortfarande byggs av frivilliga organisationer”.

 

 

 

 

==============================================================================

● Tisdagen den 20 april klockan 19:00.

Då hade vi ett mycket intressant och kanske lite kontroversiellt föredrag med Gunnar Ekberg. Titeln på föredraget var ”De ska ju ändå dö”. Jörgen Knudtzon ger en liten introduktion i början av videoklippet.

 

 

==============================================================================

● Tisdagen den 14 September klockan 19:00.

Föredraget med Johan Sundeen i Tabernaklet från den 14 september finns nu på YouTube. Du kan nu se på det via en länk här på webbsidan. Det är endast föredraget som du kommer att få se.

Teologi blev 68 ideologi – Etablering av Israelfientlig opinion inom svensk kristenhet 1967 – 1982

 

 

 

 

 

 

==============================================================================

 

● Tisdagen den 23 februari klockan 19:00.

Då hade vi en zoom föreläsning med Noam Bedein från Israel. Föreläsningen hette ”The dead sea comes alive”. Som många inte känner till arrangerar Noam båtturer på Döda havet.

 

==============================================================================

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.