Föreläsningar under hösten 2023 med Vänskapsförbundet Sverige – Israel, Väst

En stor förändring är att vi den här terminen återgår till att mötas på måndagar istället för tisdagar.
Dessa datum är inplanerade inför hösten.
Måndagen den 2/10,
Måndagen den 30/10 samt
Måndagen den 27/11.
Vänskapsförbundet kommer att vara med på Bokmässan även i år. Den är mellan 28/9 – 1/10.

●Torsdagen den 28 september – söndagen den 1 oktober
Bokmässan i Göteborg. Vänskapsförbundet kommer även i år att ha en egen monter och intressanta föreläsare, se program som skickas ut senare. Varmt välkommen att besöka oss!

●Måndagen den 2 oktober kl 19:00:
”Israel 75 – från kibbutzliv till högteknologisk stormakt” Kvällens talare, Tomas Sandell, är grundare och verksamhetsledare för organisationen European Coalition for Israel. Organisationen har bland annat verksamhet på EU-nivå i Bryssel och på FN-nivå i New York. Tomas Sandell har under de senaste tjugo åren bedrivit ett unikt arbete för att försvara Israel på de stora diplomatiska arenorna i världen. Mötet hålls i Tabernaklet, Storgatan 39, Göteborg. Föranmälan krävs. Klicka på frågetecknet Bild på föreläsare saknas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
● Måndagen den 30 oktober kl 19:00:
”Jiddisch? Är det ett språk?” Staffan Böös kommer att tala om språket jiddisch i ett lingvistiskt och kulturellt sammanhang och berätta om dess roll i den judiska kulturhistorien. Det blir också en lättsam presentation av själva språket, som nog inte är så känt för särskilt många men som talades av 2/3 av det judiska folket under 1/3 av dess existens. Staffans Böös har själv ingen judisk bakgrund utan får ses som en språkintresserad autodidakt. Han har under ett antal år lett kurser i jiddisch på Judiska församlingen i Göteborg och är aktiv i Föreningen Jiddischkultur i Göteborg. Mötet kommer att hållas i Tabernaklet, Storgatan 39, Göteborg. Föranmälan krävs. Klicka på bilden på föreläsare.


 
 
 
 
 
Staffan Böös
● Måndagen den 27 november kl 19:00:
”Judarna i Linnéstaden” Journalisten och författaren Kerstin Parker kommer att berätta om sin bok med samma titel. Boken handlar om de ryska judar som först bosatte sig i fattiga Haga och sedan efter en tid, när de fick det ekonomiskt bättre, flyttade till stenhusen i Linnéstaden. Gruppen satte prägel på stadsdelen då där fanns ett ortodoxt bönehus, judiskägda butiker och föreningar. Deras historia vittnar om en grupp som hade modet att fly och som genom hårt arbete i ett främmande land lyckades skapa nya liv. Mötet kommer att hållas i Tabernaklet, Storgatan 39, Göteborg. Föranmälan krävs. Klicka på frågetecknet Bild på föreläsare saknas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.