Israel 75 år, Ett land värt att försvara

Måndagen den 1 maj firades Israels 75 års dag på Nimbus , Öckerö. Det var ca 300 deltagare på plats, det var en dag med firande på flera sätt. Det var tänkt att det skulle vara fyra talare men en av dem fick förhinder.
Först ut är sånggruppen Shirat Mirjam som betyder Mirjams sång.
Judiska församlingen i Göteborg har sedan 2022 en kvinnlig kör. Deras namn Shirat Mirjam (Mirjams sång) är hämtat från Torah, 2 Moseboken 15:20 där berättas hur profetissan Miriam, Moses syster, sjöng till Herrens ära efter att han räddat Israels folk från den egyptiska armén. Med start i Israels nationalsång, Hatikvah, blev Shirat Mirjams sånger en skön inledning till firandet av att det moderna Israel överlevt i 75 år.


Klicka på bilden så visas inspelningen
 
 
 
Nästa klipp står Dan Korn för,
Dan Korn, rabbin, författare och folklivsforskare utgår från den amerikanske teologen Reinhold Niebuhr som 1942 (!) skrev om hur det judiska folket längtade efter och behövde en plats där de inte är ”tolererade” främlingar utan där de kan vara det de är och bevara sin kulturella identitet – utan att be någon om lov. Fördomar från majoriteten mot minoriteter med avvikande levnadssätt är en evig del av människans kollektiva liv menade Niebuhr.


Klicka på bilden så visas inspelningen
 
 
 
 
 
 
Nästa klipp står Hans Weichbrodt för.
Hans Weichbrodt, präst i Svenska kyrkan, inspiratör i OAS-rörelsen och som har lett tusen eller fler svenskar på resor i Israel avslutade firandet av Israel 75 år. Om man bara lyssnar till hoten mot Israel blir man nermuntrad sa Hans och gick till den punkt där historien om Israels land och folk startade, när Gud kallade Abram att gå från sitt land till det som långt senare blev Israel.


Klicka på bilden så visas inspelningen
 
 
 
 
 
 
Nästa klipp står Jonathan Conricus för.
Israel är ett av världens mest framgångsrika länder. Behöver Israel försvaras? Överstelöjtnant Jonathan Conricus har försvarat Israel mot terrororganisationen Hizbollah som disponerar fler missiler än de flesta europeiska länder. Han har hittat en av terrororganisationen Hamas tunnlar för vapensmuggling gömd under en barnkammare. Han har tjänstgjort i FN. Men den uppgift som var den svåraste var att försvara Israel mot de tusentals internationella journalister som bevakar landet.

Klicka på bilden så visas inspelningen
 
 
 
 
Nästa klipp Fem samtalar.
Fem medlemmar i Vänskapsförbundet Sverige-Israel fick svara på två frågor: Vad är din relation till landet Israel? Varför tycker du att landet Israel är värt att försvara? De var en jurist och teolog, en författare och översättare, en studerande, en advokat och en kirurg. Svaren blev minst sagt varierande. Lyssna och tänk efter hur din egen relation till Israel ser ut. Du kan också fundera över det märkliga att en nation som funnits i 4000 år firar 75-årsjubileum. Samtalsledare Annelie Enochson.


Klicka på bilden så visas inspelningen
 
 
 
 
Nästa klipp Tre talare.
Fem medlemmar i Vänskapsförbundet Sverige-Israel fick svara på två frågor: Vad är din relation till landet Israel? Varför tycker du att landet Israel är värt att försvara? De var en jurist och teolog, en författare och översättare, en studerande, en advokat och en kirurg. Svaren blev minst sagt varierande. Lyssna och tänk efter hur din egen relation till Israel ser ut. Du kan också fundera över det märkliga att en nation som funnits i 4000 år firar 75-årsjubileum. Samtalsledare Annelie Enochson.


Klicka på bilden så visas inspelningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.